Z archeologických nálezů víme, že léčivých účinků koření se hojně využívalo už v době neolitu (zhruba 8 000–5 000 let př. n. l.). Dá se ale předpokládat, že lidé znali sílu aromatických bylin už mnohem dříve.
V neolitu se k dochucování pokrmů používal především mák a kmín. Koření však nesloužilo jen ke zvýraznění chuti, ale také k léčebným a kosmetickým účelům.
V dobách dávno minulých, však koření ještě patřilo mezi velmi vyhledávané a asi i mezi nedostatkové zboží, které bylo ceněno i zlatem. Díky mořeplaveckým výpravám Marca Póla a Kryštofa Kolumba se mnohé druhy koření rozšířily do celého světa, a také i k nám.
V dávných dobách patřilo koření mezi velmi vyhledávané a nedostatkové zboží, které bylo ceněno doslova zlatem. Díky mořeplaveckým výpravám Marca Pola a Kryštofa Kolumba se mnoho druhů koření rozšířilo do celého světa – a postupně i k nám.
Koření v naší kuchyni
Dnes používáme koření především pro doladění chuti jídel v kuchyni a jejich konzervaci. Jen málokdo si však uvědomuje, že koření má také blahodárné a léčivé účinky na lidský organismus.
Pojďme si tedy připomenout nejčastěji používaná koření, která zaručeně naleznete i ve své domácnosti a která denně servírujeme na jídelní stůl.
Pepř – král koření
Pepř je asi nejpoužívanějším kořením v každé domácnosti. Známe kolem 1600 druhů pepře, ale pro kulinářské účely se využívá jen několik málo druhů, pěstovaných hlavně v Jižní Asii.
Obsahuje piperin, silici, pryskyřici, alkaloid a další látky, které dráždí sliznice – díky tomu podporuje krevní oběh a trávení. Pepř dokáže povzbudit chuť k jídlu, zrychlit metabolismus, působí močopudně a napomáhá vylučování toxických látek z těla.
Paprika – koření dlouhověkosti
Paprika má podle tradičních zkušeností schopnost prodlužovat život. Podporuje zažívání, povzbuzuje organismus a přispívá k celkové fyzické i duševní svěžesti.
Podle nejnovějších výzkumů pravidelná konzumace papriky, ať už jako zeleniny nebo koření, příznivě působí proti mrtvičnatým a srdečním onemocněním a pomáhá také předcházet kornatění cév.
Kmín – přítel pro trávení
Kmín je prastaré koření, známé už našim předkům. Roste volně na loukách i v zahrádkách. Obsahuje silice s karvonem, který účinně pomáhá proti nadýmání a křečím trávicího traktu.
Podporuje činnost jater a žlučníku a po užívání antibiotik pomáhá obnovit střevní mikroflóru. Říká se, že astmatici by měli snídani obohatit o kmín, protože uvolňuje křeče v plících.
Nejznámější účinek kmínu znají všechny maminky – podporuje trávení mléka u kojenců a tvorbu mateřského mléka u maminek.
Hřebíček – mocné afrodiziakum i lék
Hřebíček se odedávna považuje za afrodiziakum. Obsahuje silici s látkou eugenol, která má anestetické a antiseptické účinky. Využívá se zejména v zubním lékařství, protože dokáže tlumit bolest zubního nervu.
Dále se používá do mastí proti revmatismu, při inhalaci dezinfikuje dýchací cesty a pomáhá při léčbě průdušek. V prášku stimuluje činnost srdce, působí proti parazitům a odpuzuje hmyz. Má také příznivý vliv na žaludek a žaludeční nevolnosti.
Skořice – sladká síla přírody
Skořice patří mezi nejvoňavější koření a zároveň mezi silné antioxidanty a přírodní antibiotika. Účinně bojuje proti virům, bakteriím i plísním a dokáže regulovat hladinu cukru v krvi.
Bylo prokázáno, že může snížit hladinu glukózy až o 30 % a podporuje správnou funkci inzulínu. Také se mluví o jejím možném vlivu na potlačování rakovinotvorného bujení.
Skořice má významné místo i v kosmetice, například v krémech proti celulitidě.
Majoránka – bylinka pro klidnou mysl
Majoránka má silně zklidňující účinky na nervovou soustavu. Pomáhá při nespavosti, stresu, migréně i pocitech slabosti. Lidově se říká, že dokáže zahnat každý lidský žal – a dokonce i nešťastnou lásku.
Podporuje trávení, pomáhá proti plynatosti, ulevuje při menstruaci a její inhalace působí příznivě při rýmě, astmatu i nachlazení.
Zdroj: foto - Pixabay