Koření anebo přírodní lék?

Z archeologických nálezů víme, že léčivých účinků koření se hojně využívalo už v době neolitu (zhruba 8 000–5 000 let př. n. l.). Dá se ale předpokládat, že lidé znali sílu aromatických bylin už mnohem dříve.

V neolitu se k dochucování pokrmů používal především mák a kmín. Koření však nesloužilo jen ke zvýraznění chuti, ale také k léčebným a kosmetickým účelům.

 

koření

 

V dobách dávno minulých, však koření ještě patřilo mezi velmi vyhledávané a asi i mezi nedostatkové zboží, které bylo ceněno i zlatem. Díky mořeplaveckým výpravám Marca Póla a Kryštofa Kolumba se mnohé druhy koření rozšířily do celého světa, a také i k nám.

V dávných dobách patřilo koření mezi velmi vyhledávané a nedostatkové zboží, které bylo ceněno doslova zlatem. Díky mořeplaveckým výpravám Marca Pola a Kryštofa Kolumba se mnoho druhů koření rozšířilo do celého světa – a postupně i k nám.

Koření v naší kuchyni

Dnes používáme koření především pro doladění chuti jídel v kuchyni a jejich konzervaci. Jen málokdo si však uvědomuje, že koření má také blahodárné a léčivé účinky na lidský organismus.

Pojďme si tedy připomenout nejčastěji používaná koření, která zaručeně naleznete i ve své domácnosti a která denně servírujeme na jídelní stůl.

Pepř – král koření

Pepř je asi nejpoužívanějším kořením v každé domácnosti. Známe kolem 1600 druhů pepře, ale pro kulinářské účely se využívá jen několik málo druhů, pěstovaných hlavně v Jižní Asii.

Obsahuje piperin, silici, pryskyřici, alkaloid a další látky, které dráždí sliznice – díky tomu podporuje krevní oběh a trávení. Pepř dokáže povzbudit chuť k jídlu, zrychlit metabolismus, působí močopudně a napomáhá vylučování toxických látek z těla.

 

koření pepř

 

Paprika – koření dlouhověkosti

Paprika má podle tradičních zkušeností schopnost prodlužovat život. Podporuje zažívání, povzbuzuje organismus a přispívá k celkové fyzické i duševní svěžesti.

Podle nejnovějších výzkumů pravidelná konzumace papriky, ať už jako zeleniny nebo koření, příznivě působí proti mrtvičnatým a srdečním onemocněním a pomáhá také předcházet kornatění cév.

Kmín – přítel pro trávení

Kmín je prastaré koření, známé už našim předkům. Roste volně na loukách i v zahrádkách. Obsahuje silice s karvonem, který účinně pomáhá proti nadýmání a křečím trávicího traktu.

Podporuje činnost jater a žlučníku a po užívání antibiotik pomáhá obnovit střevní mikroflóru. Říká se, že astmatici by měli snídani obohatit o kmín, protože uvolňuje křeče v plících.

Nejznámější účinek kmínu znají všechny maminky – podporuje trávení mléka u kojenců a tvorbu mateřského mléka u maminek.

 

koreni-kmín

 

 

Hřebíček – mocné afrodiziakum i lék

Hřebíček se odedávna považuje za afrodiziakum. Obsahuje silici s látkou eugenol, která má anestetické a antiseptické účinky. Využívá se zejména v zubním lékařství, protože dokáže tlumit bolest zubního nervu.

Dále se používá do mastí proti revmatismu, při inhalaci dezinfikuje dýchací cesty a pomáhá při léčbě průdušek. V prášku stimuluje činnost srdce, působí proti parazitům a odpuzuje hmyz. Má také příznivý vliv na žaludek a žaludeční nevolnosti.

 

Skořice – sladká síla přírody

Skořice patří mezi nejvoňavější koření a zároveň mezi silné antioxidanty a přírodní antibiotika. Účinně bojuje proti virům, bakteriím i plísním a dokáže regulovat hladinu cukru v krvi.

Bylo prokázáno, že může snížit hladinu glukózy až o 30 % a podporuje správnou funkci inzulínu. Také se mluví o jejím možném vlivu na potlačování rakovinotvorného bujení.

Skořice má významné místo i v kosmetice, například v krémech proti celulitidě.

 

skořice

Majoránka – bylinka pro klidnou mysl

Majoránka má silně zklidňující účinky na nervovou soustavu. Pomáhá při nespavosti, stresu, migréně i pocitech slabosti. Lidově se říká, že dokáže zahnat každý lidský žal – a dokonce i nešťastnou lásku.

Podporuje trávení, pomáhá proti plynatosti, ulevuje při menstruaci a její inhalace působí příznivě při rýmě, astmatu i nachlazení.

 

Zdroj: foto - Pixabay