Byliny a jejich uplatnění v kuchyni

Jak to asi měly naše babičky a prababičky zařízené, že je jen tak nějaké nemoci nerozházely a dokázaly si poradit i bez dnes všudypřítomných léků? Tajemství bylo v jejich znalosti léčivých sil bylinek a potravin. Věděly, že téměř každá bylinka má preventivní, hojivý nebo uzdravující účinek – od pažitky, mateřídoušky, kopru, máty, meduňky až po libeček a pelyněk.

Rozmarýn a saturejka v kuchyni

Intenzivně vonící rozmarýn dodává jídlům neopakovatelné aroma. Hodí se ke zpracování zeleniny, na ryby, mořské plody, dušená masa a skvěle dochutí i zvěřinu.

Při přípravě luštěnin je ideální saturejka, protože nejenže pokrm skvěle dochutí, ale také pomáhá předcházet nadýmání. Výborně se hodí i k dochucení mletého masa, do polévek, zeleninových salátů či pomazánek.

 

rozmarýn

 

Medvědí česnek – zázrak z lesa

A co takhle vyrazit na sběr bylinek do okolí? Skutečným hitem posledních let je medvědí česnek – vytrvalá bylina s podzemní cibulí, která roste ve vlhkých lesích a sbírá se jen krátce na jaře.

Jeho listy obsahují sirné složky, čpavek, vitamín C, fytoncidy, hořčiny a další cenné látky. Ovlivňuje činnost žaludku, podporuje trávení, urychluje hojení ran a vředů a působí proti střevním parazitům.

Medvědí česnek je možné použít všude tam, kde běžně dáváme česnek nebo pažitku. Připravíte z něj salát, pesto, bylinkové máslo, můžete ho přidat do tvarohové pomazánky, bramborového salátu nebo jen tak posypat na chleba s máslem. Skvěle chutná i ve špenátu pro zvýraznění chuti. Nejlepší je čerstvý, ale lze ho i usušit – i když tak částečně ztrácí svou vůni a chuť.

 

medvedí česnek

 

Když nemůžeme bylinky okamžitě spotřebovat, ale chceme si je uskladnit na zimu, musíme je velmi pečlivě usušit. Špatný způsob nám může tyto dary znehodnotit. Sušení je ideální na stinném vzdušném místě a dle potřeby musíme obracet. Jako podložka je vhodný materiál, který propouští vzduch, papír nebo dřevěný rošt.

 

Bylinky v kuchyni – chuť i zdraví

Kuchyň je dokonalým místem pro práci s bylinkami a kořením. Připravujeme zde nejen chutné pokrmy, ale zároveň se staráme o zdraví celé rodiny. Bylinky jsou skvělým pomocníkem a dokážou povznést jakékoliv jídlo. Stačí například položit na kuře čerstvý rozmarýn a chuť bude úplně jiná, než na jakou jsme zvyklí.

Sušení a uskladnění bylinek

Kuchyně a jídelny můžeme využít i k sušení bylinek – stačí svazek pověsit hlavou dolů a nechat uschnout. Tento způsob ušetří místo, vypadá dekorativně a navíc provoní celou místnost. Nejlépe se hodí rychleschnoucí rostlinky, které pak jednoduše používáme průběžně – jen utrhneme, co potřebujeme.

Pokud chceme bylinky uskladnit, nejlepší jsou tmavé sklenice, lepenkové krabice nebo papírové sáčky. Tyto obaly chrání před světlem i vlhkostí a bylinky si tak déle uchovají svou vůni i léčivou sílu.

 

kredenc white home

 

Stylový nábytek pro uskladnění bylinek

Z naší nabídky můžete využít k uskladnění bylinek například KREDENCE MEXICANA je vyrobená z borovicového masivu v rustikálním stylu a stejně jako za dob našich babiček si získává oblibu.

Pro milovníky provensálského nábytku nabízíme kredence PROVENCE, které jsou vyrobeny z bukového masivu s dubovou deskou. Díky prostorným šuplíkům a skříňce potěší každou hospodyňku.

Mějte radost ze své kuchyně a pěstování bylinek :-)

 

Zdroj: foto - Pixabay