Vánoce už neodmyslitelně klepou na dveře. Zapálili jste v neděli už druhou svíčku na svém adventním věnci? Podle tradice se o druhé adventní neděli zapaluje fialová svíčka, tzv. betlémská, která symbolizuje lásku a připomíná Ježíškovy jesličky.
Adventní doba je také obdobím, které zhruba odpovídá času, jenž potřebují tradiční medové perníčky, aby změkly. Jejich pečení má v českých zemích dlouhou historii – sahá pravděpodobně až do 12. století. Perníčky se nejen jedí, ale zdobí také vánoční stromky, nebo z nich vznikají krásné výtvory, jako adventní věnec, betlém či perníková chaloupka, která vždy potěší hlavně děti.
Advent ale nepatří jen perníčkům. Je také nerozlučně spojen s pečením vánočního cukroví. Každá hospodyňka má své oblíbené recepty, často předávané z generace na generaci, které právě o svátcích nesmí chybět na stůl.. A protože i my ctíme tuto tradici, rádi se s vámi podělíme o několik osvědčených receptů na tradiční vánoční cukroví.
Babiččino linecké cukroví
Co je potřeba: 210g hladká mouky, 140g másla, 70g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 lžička citronové šťávy. Rybízová marmeláda na slepení a moučkový cukr na posypání.
Na vále přes síto prosejte hladkou mouku i moučkový cukr, přidáme vanilkový cukr, změklé máslo, 2 žloutky, citronovou šťávu a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Druhý den těsto vyválíme na 2-3 cm plát a vykrajujeme kolečka. Do poloviny koleček vykrojíme ještě kolečko doprostřed. Vykrojené tvary pokládáme na pečící papír a vkládáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme tak dlouho, dokud okraje nezačnou zlátnout (asi 7 minut). V této fázi je vyndáme z trouby a necháme na mřížce vychladnout. Po vychladnutí slepujeme cukroví marmeládou, vždy jedno plné a jedno s dírkou, k sobě. Hotové linecké cukroví pocukrujeme a skladujeme nejlépe v krabici do štědrého večera.
Nejlepší vanilkové rohlíčky
Co je potřeba: 280g hladká mouka, 80g cukr moučka, 200 g máslo, 80 g vlašské ořechy, 1 žloutek. Na obalení cukr moučka ovoněný vanilkovým luskem.
Na vále přes síto prosejme hladkou mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, nejlépe nastrouhané přes hrubé struhadlo, žloutek a mleté vlašské ořechy. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii odpočívat alespoň půl hodiny v lednici. Z těsta následně tvarujme malé rohlíčky, které ukládáme na plech vyloženy pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova. Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru ovoněném vanilkovým luskem.
Skořicové hvězdy s bílkovou polevou
Co je potřeba: 250g cukr krupice, 3 ks bílek, 1 lžička mleté skořice, 1 balíček vanilkového cukru, 300 g mletých mandlí.
Bílky vyšleháme dotuha s moučkovým cukrem. Z připraveného sněhu odebereme čtyři polévkové lžíce na pozdější použití. Vanilkový cukr, mletou skořici a mleté mandle. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Vál posypeme moučkovým cukrem a vyválíme z uleželého těsta plát, ze kterého vykrajujeme hvězdy. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Hvězdy ještě celé potřeme schovaným sněhem a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Sníh na povrchu nesmí zhnědnout. Hotové hvězdy by neměly být úplně propečené, uvnitř musí zůstat vláčné a nadýchané.
Mohlo by Vás ještě zajímat:
Období adventu a příchod Vánoc
Advent, čas ztišení, zamyšlení a pokory
Vánoce a jejích vánoční příběh
Zdroj Fotografie: Pixabay