Nejoblíbenější vánoční cukroví

Vánoce už neodmyslitelně klepou na dveře. Zapálili jste v neděli už druhou svíčku na svém adventním věnci? Na druhou adventní neděli, dle tradice, zapalujeme fialovou svíčku, tzv. betlémskou, která reprezentuje lásku a představuje Ježíškovy jesličky. Adventní doba je také časem, který zhruba odpovídá době, kterou potřebují tradiční medové perníčky ke změknutí. Jejich pečení má v českých zemích tradici pravděpodobně od 12. století. Kromě jejich přímé konzumace a použití k ozdobení vánočního stromku je také možné připravit perníkový adventní věnec, perníkový betlém nebo perníkovou chaloupku, která dělá radost hlavně dětem. Ale nepečou se pouze perníčky. Adventní čas je rovněž spojen s pečením Vánočního cukroví. Každá hospodyňka má jistě svoje oblíbené recepty, děděné z generace na generaci. Taktéž i my, a společně s celým naším týmem se s Vámi o ně chceme podělit. Přinášíme tedy pro Vás několik osvědčených receptů na tradiční Vánoční cukroví.

Babiččino linecké cukroví

Co je potřeba: 210g hladká mouky, 140g másla, 70g cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 2 žloutky, 1 lžička citronové šťávy. Rybízová marmeláda na slepení a moučkový cukr na posypání.

Na vále přes síto prosejte hladkou mouku i moučkový cukr, přidáme vanilkový cukr, změklé máslo, 2 žloutky, citronovou šťávu a vše zpracujeme v hladké těsto, které necháme nejlépe přes noc odpočívat v lednici. Druhý den těsto vyválíme na 2-3 cm plát a vykrajujeme kolečka. Do poloviny koleček vykrojíme ještě kolečko doprostřed. Vykrojené tvary pokládáme na pečící papír a vkládáme do vyhřáté trouby na 180 °C a pečeme tak dlouho, dokud okraje nezačnou zlátnout (asi 7 minut). V této fázi je vyndáme z trouby a necháme na mřížce vychladnout. Po vychladnutí slepujeme cukroví marmeládou, vždy jedno plné a jedno s dírkou, k sobě. Hotové linecké cukroví pocukrujeme a skladujeme nejlépe v krabici do štědrého večera.

Nejlepší vanilkové rohlíčky.

Co je potřeba: 280g hladká mouka, 80g cukr moučka, 200 g máslo, 80 g vlašské ořechy, 1 žloutek. Na obalení cukr moučka ovoněný vanilkovým luskem.

Na vále přes síto prosejme hladkou mouku a moučkový cukr. Přidáme změklé máslo, nejlépe nastrouhané přes hrubé struhadlo, žloutek a mleté vlašské ořechy. Vypracujeme hladké těsto, které necháme zabalené ve folii odpočívat alespoň půl hodiny v lednici. Z těsta následně tvarujme malé rohlíčky, které ukládáme na plech vyloženy pečícím papírem. Pečeme při 180 °C dorůžova. Ještě horké rohlíčky obalujeme v moučkovém cukru ovoněném vanilkovým luskem.

Skořicové hvězdy s bílkovou polevou.

Co je potřeba: 250g cukr krupice, 3 ks bílek, 1 lžička mleté skořice, 1 balíček vanilkového cukru, 300 g mletých mandlí.

Bílky vyšleháme dotuha s moučkovým cukrem. Z připraveného sněhu odebereme čtyři polévkové lžíce na pozdější použití. Vanilkový cukr, mletou skořici a mleté mandle. Vypracujeme těsto, které necháme alespoň hodinu odpočívat v lednici. Vál posypeme moučkovým cukrem a vyválíme z uleželého těsta plát, ze kterého vykrajujeme hvězdy. Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Hvězdy ještě celé potřeme schovaným sněhem a pečeme ve vyhřáté troubě na 150 °C asi 15 minut. Sníh na povrchu nesmí zhnědnout. Hotové hvězdy by neměly být úplně propečené, uvnitř musí zůstat vláčné a nadýchané.

 

Mohlo by Vás ještě zajímat:

Období adventu a příchod Vánoc.........

Advent, čas ztišení, zamyšlení a pokory.

Vánoce a jejích vánoční příběh.

 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení